Blogby Stocker BenceSzerelvények okosotthonokhoz

Milyen szerelvényeket használjunk okosotthonunkhoz?

 

Sokszor felmerül a kérdés egy okosotthon kapcsán, hogy milyen szerelvényeket kell beszerezni majd a rendszerhez és vajon az mennyibe fog kerülni. Mivel a szerelvények árai széles skálán mozognak az ólcsótól a rendkívül drágáig, ezért érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni, amikor az ember elkötelezi magát egy smarthome rendszer mellett.

Induljunk ki egy hagyományosan, azaz épületautomatizálás nélküli épületből. Az ilyen típusú ingatlanokban egyszerű kapcsolókat használnak, amelyek például megszakítják a egy lámpa fázisát. Ezeknek a szerelvényeknek két állásuk van, egy ki- és egy bekapcsolt. Ha több helyről szeretné kapcsolni ugyanazt a világítást az ember, akkor alternatív villanykapcsolókra van szükség.

Milyen szerelvények szükségesek egy smarthome rendszerhez? Az egyszerűben és költséghatékonyabban működő rendszerekhez nyomógombok szükségesek, amelyek egy impulzust adnak ki a megnyomásukkor. Ilyenek tipikusan például a csengetéshez használt nyomógombok. Általában minden szerelvénycsaládnak vannak kapcsolói és nyomógombjai is, amelyek ugyanúgy néznek ki, a különbség csak a működésükben tér el, de hasonló árban mozognak. Az okosotthon rendszerek többsége a nyomógombok segítségével adott rövid vagy hosszú impulzusokkal vezérelhető. Amennyiben pedig több helyről kell kapcsolni egy világítást, akkor elegendő több nyomógombot felszerelni, de nincs szükség alternatív kapcsolókra.

Az ilyen típusú rendszerek azért jók, mert a megrendelők nincsenek megkötve és bármilyen típusú szerelvénycsalád termékeit választhatják. A főleg drágább kategóriába tartozó épületautomatizálási rendszerek rendelkeznek saját szerelvény családdal és sokuk csak a sajátjával képes működni. Ezek a típusú vezérlő elemek sokszor dizájnosabbak, mint a hagyományos társaik, de sokkal drágábbak is. Általában ezek az eszközök valamilyen kommunikációs buszon vezérlik az okosotthon rendszert ezért a kábelezésükre is oda kell figyelni. Érdemes mérlegelni, hogy a kinézet, a működés vagy az ár a fontosabb szempont a szerelvények kiválasztásánál.

 

Megosztás