BlogEgyéb kategóriaby oliverÖSSZETETT GÉPÉSZETI AUTOMATIKA ÉS HŰTÉS FŰTÉS VEZÉRLÉS

Napjainkban egy modern hűtés-fűtés rendszerhez már nem elegendő egy termosztátot felszerelni az egyik helyiségben, amely majd vezérli a kazánt és egy távirányítóval pedig irányítani a klímát. Az egyik legjobb megoldás, ha egy hőszivattyús rendszer biztosítja egy épület hűtését/fűtését.

Egy ilyen rendszert automatizál többek között egy budapesti irodaházban a Nective, amely  a helyiségenkénti hűtés/fűtés mellett a gépészeti rendszert is vezérli.

A vezérlés két nagyobb részre bontható: az egyik a helyiségenkénti hűtés/fűtés vezérlés, ami azt jelenti, hogy minden irodában és egyéb helyiségben, mint pl konyha vagy mosdó felszerelésre került 1-1 termosztát, amely méri a hőmérsékletet és beavatkozó eszközként a dolgozók beállíthatják rajta a kívánt hőfokot. A termosztát közvetlenül nem vezérel semmit, csak adatot szolgáltat az automatika számára, ezért egy kommunikációs busz kábellel vannak összekötve. Az épületben fan-coil-ok és radiátoros fűtés van kiépítve. Téli üzemben a radiátorok segítségével működik a fűtés és a fan-coilok csak akkor kapcsolódnak be a fűtésbe, ha nagyon eltér a kíván és a mért hőmérséklet. Nyári üzemmódban kizárólag a fan-coilok segítségével történik az irodák hűtése.

A Nective automatika feladata, hogy a termosztátok adatai alapján vezérelje a radiátorok és a fan-coilok osztó-gyűjtőit a rájuk szerelt termomotoros fejek segítségével. Így ha valamelyik irodában hőigény lép fel az automatika megnyitja a helyiséghez tartozó szelepet, amelyen keresztül a hűtő/fűtő víz eljut.

A vezérlés másik része a gépészeti automatika.

A hűtéshez és fűtéshez szükséges hideg és meleg vizet 3 darab hőszivattyú biztosítja, emellett elő kell állítani a használati melegvizet is a HMV tartályba. A Nective gépészeti automatika feladata ennek ellátása. A használati melegvíz készítés előnyt élvez, így ha az automatika azt érzékeli, hogy a tartály hőmérséklete a beállított szint alá esik, akkor az egyik hőszivattyút fűtés üzemmódra állítja még abban az esetben is, ha az épp az épület fűtését vagy hűtését végezte. Az automatika a kétállású elektromos váltószelepet a HMV tartály irányába állítja és beindítja a hőszivattyút fűtés üzemmódban és felfűti a HMV tartályban lévő vizet. A HMV tároló vizét egyébként heti egyszer kb 70 C°-osra fel kell fűteni, a fertőtlenítés miatt, ezt az automatika a HMV tartály elektromos fűtőpatron segítségével végzi el. Amennyiben egy vagy több helyiségek hőigénye van, akkor a gépészeti automatika feladata, hogy a gépészeti váltószelepeket a hűtés/fűtés irányába kapcsolja, majd ha a szelepek átálltak, elindítsa a hőszivattyúkat hűtés vagy fűtés üzemmódban. A hőszivattyúkat egyébként RS485/MODBUS protokollon keresztül lehet vezérelni.

A Nective gépészeti automatika állítja be az üzemmódot és az előremenő hőmérsékletet. További feladat a hőszivattyúk kaszkád vezérlése, azaz meghatározni azt, hogy hány és melyik gépeknek kell éppen működni. Azt, hogy hány hőszivattyú lép be a hűtő/fűtő közeg készítésbe a hőcserélő szekunder oldalán mért hőmérséklet határozza meg. Ha nagy az eltérés az előírt és a mért hőmérséklet között akkor az összes gép el lesz indítva, ha csökken a hőmérséklet különbség, akkor elegendő csak 2 vagy 1 gépnek üzemelnie. Így biztosítható az energiahatékony működés és elkerülhető a felesleges működés. Azt, hogy melyik hőszivattyú indul el abban az esetben, ha csak 1 vagy 2 gépre van szükség, a gépek üzemórája határozza meg. Az automatika folyamatosan logolja a hőszivattyúk üzemidejét és mindig a legkevesebb üzemidejű gépet indítja el, így biztosítható a kiegyenlített működés. Az épületben külön körön vannak a radiátorok és a fan-coilok, amelyekhez tartozik 1-1 keringető szivattyú is, ezek vezérlése is az automatika feladata. A helyiségek hőigénye esetén ezeket a szivattyúkat is el kell indítani, hogy biztosítsa a hűtő/fűtő közeg keringetését. Az automatika fűtés üzemben figyelembe veszi a külső hőmérsékletet is a radiátorok előremenő fűtővíz hőmérsékletének meghatározásában, így enyhébb időben alacsonyabb hőmérsékletű vizet állít elő, ezzel is csökkentve az energiafelhasználást.

Az automatika további feladata, hogy a gépészeti eszközök esetleges meghibásodásáról tájékoztassa az üzemeltetőt. Erre a rendszer úgy képes, hogy például a hőszivattyúk esetén az RS485/MODBUS protokollon keresztül kiolvassa a gép hibatároló regisztereit és amennyiben hibát észlel üzenetet és e-mailt küld az üzemeltetőnek. A szivattyúk egyszerű kontaktussal jelzik, ha hibát észlelnek, amelyet szintén figyel a rendszer. Emellett az épület légkezelő rendszerével is kapcsolatban van az automatika. Így hiba esetén azonnal értesülhet az üzemeltető és be tud avatkozni. 

A rendszerhez távoli elérés is biztosított egy applikáción és egy úgynevezett BMS-en  (Building Management Software) keresztül. Ezeken a felületeken a felhasználó beavatkozhat a vezérlésbe, visszajelzést kap az üzemállapotokról, láthatja az esetleges hibákat, ellenőrizheti a tevékenységnaplót vagy automatizált folyamatokat állíthat be. Igény esetén lehetőség van a mért adatok logolására is, így azok visszanézhetőek  és elemezhetőek a későbbiek során.

Megosztás