Blogby oliverOkosotthon tervezése

Szeretnénk elmondani, hogy miért fontos akár egy lakásfelújításnál vagy egy új háznál a tervezés. Mivel számtalanszor találkoztunk már a tervek hiányából fakadó hibákkal, amelyeknek a javítása igencsak költséges lett. Általában drágább, mintha megtervezték volna. Sokan meg szeretnék spórolni a tervezés költségeit és rábízzák a villanyszerelőre az egész kivitelezést, de ez rosszul is elsülhet.

Tervezés alatt az építészeti, belsőépítészeti, villamos és gépész terveket értjük. Az okosotthon a villamos tervezésben tartozik legfőképp, de némileg érinti a belsőépítészetet és a gépészetet is. 

De miért is fontos megtervezni mindent?

Először is előre át van gondolva egy olyan szakember segítségével az épület működése, aki ismeri az előírásokat, a berendezések működését és hogy hogyan érdemes kialakítani a villamos hálózatot. Például így nem fordulhat elő, hogy egy lámpának nem lesz kapcsolója.

Elég fontos szempont, hogy biztonságos lesz a villamos hálózat, hiszen az előírásoknak megfelelően lesz kialakítva, olyan biztonsági berendezésekkel (pl fi relé), amelyek akár életet menthetnek és kevesebb az esélye, hogy leég az otthonunk egy alulméretezett kábel miatt. 

De már a kivitelezés szakaszában is nagy segítséget nyújthatnak a tervek, hiszen ezek alapján sokkal könnyebb árajánlatokat kérni, azokat összehasonlítani. A kivitelezést követően a tervek alapján számon kérhető a szakemberek munkája. Pontosan meg lehet állapítani, hogy az a kábel lett és oda behúzva, amely a terven szerepelt. Ennek hiányában a villanyszerelő egyszerűen kibújhat a felelősség alól, hiszen sehol nincs ledokumentálva, hogy mit hova szeretett volna tetetni az ember. Valamint a szerelők is szeretik ha a munkájukat a tervekkel megkönnyítjük és az esetleges félreértések is elkerülhetőek. 

Megosztás