Blogby Stocker BenceNECTIVE SMARTHOME SZCENÁRIÓK

VAGYIS HOGYAN AUTOMATIZÁLJUK SAJÁTKEZŰLEG OTTHONUNK MŰKÖDÉSÉT?

 

Egy okosotthon működése sokkal több annál mint, különböző eszközeink irányítása, telefonunk segítségével. Az épületautomatizálási rendszernek át kell venni olyan rendszeres folyamatokat és automatizmusokat, amelyek egyébként odafigyelést igényelnének és időt vennének el a tulajdonostól. Ezeket oldják meg a szcenáriók, amelyek előre meghatározott szabályok szerint vezérlik az otthonunkat.

Miért különlegesek a Nective szcenáriói?A felhasználó saját maga tudja egyszerűen, egy grafikus felületen beállítani, szerkeszteni vagy módosítani őket. A legtöbb rendszerben ezt egy képzett szakembernek kell programoznia, amit a felhasználó nem tud módosítani. A szcenárió létrehozás a Nective applikáción keresztül lehetséges, amelyben a felhasználó kiválaszthatja a szcenárió típusát és azt, hogy milyen eszközöket kíván vezérelni. A jól beállított szcenáriókkal pénzt és időt takaríthat meg az ember, viszont az irányítás a tulajdonos kezében marad, hiszen bármikor módosíthatja, törölheti, vagy új szcenáriót hozhat létre.

4 fajta szcenárió típust különböztetünk meg. A legegyszerűbb a „Futtatás lenyomásra” típus, amely akkor hajtóik végre, ha a felhasználó megnyomja a szcenárió aktiváló gombját. Ilyen például egy Mozi vagy egy Hazaérkeztem mód, amelyben beállítható, hogy ezekben a szituációkban milyen fényerőre álljanak be a világítások, le- vagy felhúzódjanak a redőnyök. Az „Időzített” szcenáriók egy heti program szerint naponta egy adott időpontban hajtódnak végre. Ezek alkalmasak olyan rendszeres folyamatok automatizálására, mint például a világítások automatikus lekapcsolása egy olyan időpontban, amikor már biztos, hogy a család összes tagja alszik. A „Szenzor” típusú szcenáriók esetén egy érzékelő által mért paraméter alapján történik a vezérlés. Például beállítható, hogy nyáron egy fénymérő szenzor által mért értéknél magasabb bevilágítás esetén automatikusan húzódjanak le a redőnyök, így nem melegszik fel annyira a lakás, vagy egy CO szenzor jelzése esetén kezdjen el szellőztetni és küldjön egy riasztás üzenetet a tulajdonosnak. Végül az „Állapotváltozás” típusú szcenáriók esetén valamely automatizált eszközünk állapotához rendelhetjük hozzá a vezérlést. Ilyen például, ha kinyitjuk az ablakot, akkor az állítsa le a klímát, ezzel pénzt és energiát spórolva a lakóknak.

Megosztás