Blogby Mátyás TulokModern hűtés-fűtés vezérlő gépészeti automatika – Összetett hűtés-fűtés vezérlés Nective Systemmel

Modern hűtés-fűtés vezérlő gépészeti automatika – Összetett hűtés-fűtés vezérlés Nective Systemmel

 

Napjainkban az ingatlanok hűtés-fűtési összetett rendszerek alkotják, amik több elemből állnak. A egyik legjobb megoldás a hőszivattyú felületfűtéssel kombinálva, mivel ezek a rendszerek eleve költség- és energiahatékonyak. A működésükhöz elektromos áram szükséges, így kombinálhatóak megújuló energiaforrással is, például napelemmel. A felületfűtésen kívül persze használhatóak hagyományosan radiátoros, vagy akár fan-coilos eszközökkel is. A hőszivattyú emellett  a használati melegvíz előállítására is képes, így ezeknek a folyamatoknak a vezérlése annál összetettebb vezérlési feladat mint, ami egy egyszerű termosztáttal megoldható lenne. Ráadásul egy nagyobb ingatlanban akár több höszivattyú képes csak előállítani a szükséges hűtési, vagy fűtési energiát, így ezek úgynevezet kaszkád vezérlése igy egy megoldandó feladat. Emellett, a biztonság kedvéért, kiegészítő fűtési rendszereket is be szoktak építeni, amik például lehetnek gáz vagy elektromos kazánok.

A Nective Smarthome System ilyen egyszerűbb és összetettebb hűtési-fűtési rendszerek vezérlésére ad megoldást, úgy hogy ehhez ne kelljen programozót hívni. Az egyszerűbb hőszivattyús hűtés-fűtés rendszereknél a Nective-vel megoldható például a helyiségenkénti hőmérséklet szabályozás, amely az adott szobában mért hőmérséklet alapján vezérli a zónaszelepeket. Emellett pedig a gépészeti vezérlési feladatokat is ellátja, amelybe beletartozik a padló és mennyezet köri keringető szivattyúk, a keverő szelepek és a hőszivattyú vezérlése. 

Egy összetettebb hűtés-fűtési rendszer esetén már bonyolultabb vezérlésre van szükség. Ebben az esetben szintén adott a helyiségenkénti hőmérséklet szabályozás, de a gépészeti vezérlés bonyolultabb. Vegyünk példának egy olyan családi házat, ahol 2 hőszivattyú látja el a hűtési-fűtési melegvíz előállítását egy puffertartályba és a használati melegvíz (HMV) készítést, valamint ez kiegészül egy gázkazánnal, ami tartalék elemként működik. A vezérlés során a használati melegvíznek prioritása van, így ha a tárolóban lévő víz hőmérséklete a megadott érték alá csökken, akkor a hőszivattyúknak el kell kezdeni felfűteni. Amennyiben valamilyen oknál fogva ez nem történik meg, akkor a gázkazánnak rá kell segíteni. Ehhez a hőszivattyúból érkező fűtővizet az elektromos szelepek segítségével a HMV tartály felé kell irányítani. Amennyiben egy vagy több helyiségnek hőigénye van, akkor a hőszivattyúknak a hűtési-fűtési vizet kell előállítani, amely során az elektromos szelepeket padlót és mennyezetet kiszolgáló puffertartály vagy hőcserélő irányába kell irányítani. Emellett vezérelni kell a keringető szivattyúkat, amelyekből külön padló és mennyezet köri szivattyú szokott lenni, mivel hűtéshez csak a mennyezeti felületet ajánlott használni. A kívánt előremenő vízhőmérséklet előállítását pedig a 0-10V-tal szabályozható keverőszelep végzi el. Több hőszivattyú esetén szükséges a berendezések úgynevezett kaszkád vezérlése, amely során egyrészt a terheléstől függően lép működésbe egy vagy több hőszivattyú, másrészt a gépek kiegyenlített működése miatt felváltva kell üzemeltetni őket, hogy közel azonos üzemórával működjenek. Amennyiben a hőszivattyúk nem képesek előállítani a kívánt hőmérsékletet, akkor pedig a kiegészítő gázkazánnak szintén  be kell lépnie, hogy rásegítsen.

A Nective System célja, hogy az ehhez hasonló hűtési-fűtési rendszerek gépészeti vezérlésére megoldást nyújtson.

 

Megosztás