Blogby oliverMilyen okosotthon rendszert válasszunk?

Vezetékes vagy vezeték nélküli smart home rendszer?

Szerintünk nincs egyértelmű győztes, az igényeink és az adott ingatlan állapota dönt.

Mind a kettő rendszernek megvannak az előnyei és hátrányai is. 

 

A választásnál érdemes tehát több szempontot szem előtt tartani. Mi azt látjuk, hogy ha a ház újonnan épül vagy teljes felújítás történik, akkor érdemes a vezetékes rendszer mellett döntenünk, úgynevezett smarthome ready kábelezést elvégezni. Itt jegyezném, hogy az okosotthon szükséges villanyszerelés nem biztos, hogy drágább mint a hagyományos, ezzel a módszerrel időt lehet megspórolni, de tény, hogy anyagköltségben drágább lehet.

Ha viszont a meglévő lakásunkat “csak” okosítani szeretnénk és nem akarunk nagy piszkot magunk mellett akkor válasszuk a vezeték nélküli rendszert.

 

A vezetékes rendszerek megbízhatóbbak és gyorsabbak, mint a vezeték nélküliek. Ámbár kiépítésük nagyobb munkával járhat. Egy már lakott otthonban nem biztos, hogy vállaljuk a bontással járó kellemetlenségeket. 

Van egy olyan tévhit is, hogy ha vezetékes rendszert választunk akkor behatároltak a lehetőségeink. Az általunk tervezett vezetékes rendszerek nagy szabadságot kínálnak, például bármilyen típusú villanykapcsolót használhatunk, a pár ezer forintostól egészen a több tízezres design megoldásokig. A lényeg csupán, hogy ezek nyomógombok legyenek. Ha a vezetékezést minden szobában elvégezzük akkor később is bővíthetjük meglévő rendszerünket. 

 

A vezeték nélküli rendszerek ezzel szemben kevesebb munkával járhatnak. Bár a legtöbb esetben a meglévő kapcsolót vagy konnektort kicsit át kell alakítani, mert a kötődobozban helyezik el az eszközöket, vagy a speciális villanykapcsoló nagyobb méretű, mint az eddig használt. Tény, hogy ezek még mindig kevesebb munkával járhat, mint egy teljes újravezetékezés. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a vezeték nélküli rendszer néha megkívánja a vezetéket, például egy intelligens fali kapcsolónak szüksége lehet még egy vezetékre.

 

Milyen lehetőségeink vannak?

 

Ha az otthonunkat szeretnénk vezérelni és okosítani, szinte tényleg már csak a fantáziánk szab határt.

Mégis azt mondanánk a leggyakoribb területek a fűtés- és hűtés, az árnyékolók(javarészt redőnyök) és a világítás vezérlése. Ezt szokták kertes háznál kiegészíteni a kapuk távoli vezérlése is. 

Szerintünk akkor működik jól egy okosotthon, hogy ha ezek a rendszerek kommunikálnak egymással. Tehát ha elmegyünk otthonról akkor a redőnyünk akár lemegy, a fűtés lekapcsol és az összes lámpa és elalszik. Ekkor tudja a rendszer nem csak a kényelmünket szolgálni, hanem pénzt is megtakaríthat nekünk. 

Egy nagyon klassz funkció még ezeknél a rendszereknél például az “esti mosdófény”. Kialakíthatunk egy kapcsolót az ágyunk mellett melyet éjszaka megnyomva, a lámpáink halvány fényerővel megvilágítják az utunkat a mosdóba menet. Jó mert a szemünket nem bántja az erős fény és a család többi tagja sem ébred fel rá. Ezt kombinálhatjuk egy időzítő funkcióval ami ebben az esetben mondjuk az általunk beállított időn belül automatikusan lekapcsolja a lámpát. 

 

Megosztás