Blogby oliverHogyan csökkenthető a rezsi egy okosotthonnal?

Az elszabaduló energiaárak sajnos mindenkit érintenek, így muszáj elgondolkodni azon, hogyan lehet a leghatékonyabban üzemeltetni egy épületet. Erre a problémára nyújt hatékony megoldást a Nective okosotthon vezérlése, amely kihozza a maximumot az Ön hőszivattyús-napelemes rendszeréből, amelyet a legegyszerűbb egy példán keresztül elmagyarázni.

Egy épületet hűtés/fűtését a leghatékonyabban egy hőszivattyús rendszerrel lehet megoldani, amely tisztán villamos árammal működik. A hőszivattyús rendszerek igen hatékonyan működnek, hiszen típustól függően 1 kW villamos energiából 3-5 kW hőenergiát képesek előállítani. Ezt kombinálva napelemmel csökkenthető a villanyszámla. Viszont a napelemek értelemszerűen csak napsütésben termelnek, ezért további megtakarítást jelenthet, ha a rendszert egy épületautomatika vezérli, amely képes érzékelni, hogy éppen süt a nap és van villamos termelés. Ekkor a smarthome(okosotthon) rendszer a beállított hőmérséklethez képest pár fokkal túlfűti télen, vagy túlhűti nyáron az épületet. Pont annyira, hogy az még kellemes legyen a lakóknak, de egy jól szigetelt lakásban ez azt jelenti, hogy az éjszakai órákban sokkal kevesebbet kell fűteni vagy hűteni. A rendszerbe be lehet vonni a motorizált árnyékolókat és a riasztó rendszert is, ami tovább növeli a hatékonyságot. Ha a riasztórendszer jelzései össze vannak kötve az Nective épületautomatizálási rendszerrel, akkor kap információt arról, hogy a riasztó be van élesítve és az épületben éppen nem tartózkodik senki, tehát lehúzhatja napos időben az árnyékolókat, ezzel kizárva a napsütést és csökkentve a hűtésre fordított energiát. Ezzel szemben télen egy fényérzékelő segítségével pedig, ha süt a nap, akkor felhúzhatja a redőnyöket. A riasztótól kapott nyílászárókra szerelt nyitásérzékelők információi alapján pedig a tulajdonos értesítést kaphat arról, hogy valamelyik ablak nyitva maradt, így megakadályozható, hogy az utcát fűtsük vagy hűtsük. 

A hőszivattyús rendszerek képesek a használati melegvíz előállítására is, így az is bevonható az energiatakarékos megoldásba. Mivel az ilyen rendszerek a melegvizet szigetelt tartályokban tárolják, ezért a melegvíz előállítható szintén abban az időben, amikor a napelem termeli az energiát. Az automatika dolga pedig, hogy ilyen esetben növelje a meleg víz hőmérsékletét, hogy az tovább maradjon meleg, például estig, amikor a fürdéshez elhasználja az ember. Viszont ha este kell előállítani a meleg vizet, akkor a smart home rendszer csak a beállított hőmérsékletig fűti fel a tartályt.


Egy okosotthon rendszer nem csak kényelmesebbé teszi az otthonunkat, hanem sok energiát és pénzt is spórolhat vele az ember, ráadásul nagyban növeli az ingatlan értékét is. Valamint azt is lehetővé teszi, hogy távolról bármikor beavatkozzunk a rendszerbe és rálássunk mi is történik az otthonunkban. 

Megosztás