Blogby Stocker BenceÉpületautomatizálási előnyök vállalkozások számára

Napjainkban a legfőbb téma lett nem csak a lakosság körében de a vállalkozás életében is az energiahatékonyság és az, hogy miként lehet a havi rezsi költségeket csökkenteni. Sokan most bele is vágnak a fűtési rendszer modernizálásába, hőszivattyút telepítenek és/vagy napelemeket szerelnek az épület tetejére amik segítenek majd a havi költségeket lefaragni és egy fenntartható épületet létrehozni. Ezeken a felújításokon kivül érdemes viszont az épület automatizálására is időt és pénzt fordítani.

A Nective épületautomatizálási megoldásainak köszönhetően a vállalkozások energiatakarékosabbá és biztonságosabbá tehetik operációjukat, valamint kényelmesebbé a munkahelyiségeiket és a munkatársakra is kevesebb feladat hárul. 

Energiatakarékos megoldások: A fűtés és hűtési rendszer automatizálásával a havi rezsi költségek csökkenthetőek. Nem fűt a rendszer olyan időszakban, amikor nem tartózkodnak az épületben vagy több zóna kialakításával szabályozható, hogy az egyes helyiségekben milyen hőmérséklet legyen. Ha ezek még az árnyékoló rendszerrel is kapcsolódnak, akkor például egy nyári időszakban a hűtési költségek is jelentősen csökkenthetők. Szenzorok segítségével szabályozható a világítás is az épületben. Ha besüt a nap és elegendő a természetes fény, akkor nem szükséges a lámpáknak teljes erősséggel világítaniuk. Ezek a megoldások hozzásegítenek a CO2 kibocsátás csökkentéséhez. 

Biztonság: Az épületautomatizálási rendszernek köszönhetően rögtön és folyamatosan érkezik visszajelzés az eszközök állapotáról. A különböző szenzorok segítségével előre létrehozhatók bizonyos folyamatok (a mindennapos teendőkön túl) haváriák esetére is. Erre lehet egy példa egy vízbetörés, amit a rendszer azonnal érzékel és automatikusan elzárja a fő vízcsapot. Ezen túl a rendszerrel a felelős személyzet folyamatosan monitorozhatja a különböző ablakok és kapuk állását, valamint a riasztó rendszerrel is kommunikálhat távolról.

Kényelem: Ezen megoldásoknak köszönhetően idő spórolható meg és használatával kevesebb beavatkozás szükséges az épület rendszereibe. Egy épületautomatizálási rendszer növelheti a komfortérzetet, egészségesebbé és boldogabbá tehetik az épületben tartózkodókat, ezzel megteremtve a munkavégzéshez optimális feltételeket.

Lássunk két példát is:

Aston Martin szalon

Átadásra került Magyarország első Aston Martin szalonja Budapesten, amelyben a világításokat és a hűtés-fűtést a Nective Smarthome rendszer vezérli. A megrendelő igénye az volt, hogy a járművek mindig azonos megvilágításúak legyenek, ezért a szabályozható fényforrásokat úgy vezérli a rendszer, hogy folyamatosan méri a csarnokban a fényerősséget és egy meghatározott értéken tartja azt. Ezzel nem csak az állandó fényviszonyok érhetőek el, hanem egy energiahatékony megoldás is, mivel erősebb természetes fény esetén kevesebb mesterséges fényre van szükség. Ezen kívül a világítások időzítve vannak, azaz meghatározott időben kapcsolnak be és ki. Mindez automatikusan történik, így az épület üzemeltetője sok időt megspórolt azzal, hogy nem kell minden nap akár többször is beállítani a világítást. Emellett a szalonban a Nective a fan-coil hűtés/fűtés rendszert is vezérli, melynek köszönhetően a hőmérséklet szabályozása automatikus, de az üzemeltető az applikáció segítségével egyszerűen szabályozhatja ezt a funkciót is.

 

Visual Europe Group irodaház

 Egy túlhűtött légtér, egy indokolatlanul magasra állított fűtés, a rosszul szabályozott árnyékolástechnika, az éjszakára égve felejtett világítás vagy bekapcsolva maradt eszközpark jelentősen megnöveli egy iroda vagy intézmény energiaköltségeit. Mindezt felismerve Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb rendezvénytechnikai szolgáltatója, a Visual Europe Group is az okos épületszabályozási megoldások mellett döntött: a Nective okosotthon megoldása vezérli a budapesti épület világításait, fűtését és kapuit, valamint össze van kapcsolva a riasztórendszerrel is.

Megosztás